VAN EEN IDEE TOT EEN BEHANDELMETHODE?

Op 29 en 30 juni is de 1e Transatlantic Research Meeting door het Netherlands Heart Institute (NL-HI) in Utrecht georganiseerd.

Het NL-HI is het unieke samenwerkingsplatform van de afdelingen Cardiologie van alle 8 academisch medische centra in Nederland (AMC Amsterdam, Erasmus MC Rotterdam, LUMC Leiden, Maastricht UMC, Radboud UMC Nijmegen, UMC Groningen, UMC Utrecht en het VU Medisch Centrum Amsterdam) en is daarom ook projectleider van het 5-jarige onderzoeksproject van onze Stichting PLN.

PLN in de highlights

Onze Stichting PLN had een prominente plek gekregen op het programma en kon daardoor de PLN-mutatie volop onder de aandacht brengen. Tijdens de opening en plenaire sessie heeft onze voorzitter een zaal met honderden onderzoekers toegesproken en de PLN-mutatie goed op de kaart gezet. Op de 2e dag was er een aparte parallelsessie voor ons gereserveerd, met de titel “Curing PLN disease“. Op het hele evenement waren ruim 300 aanmeldingen en tot onze verbazing zat het zaaltje met 100 stoelen helemaal vol en moesten er zelfs mensen staan! Fantastisch om te zien dat er bij onderzoekers, zowel jong als oud, zoveel interesse is voor de PLN-mutatie. Onze voorzitter opende wederom en deed een oproep aan de jonge onderzoekers om naast ons 5-jarige project een “short cut” te vinden naar een oplossing.

Voor het beste idee konden we een budget beschikbaar stellen om het onderzoek ook daadwerkelijk uit te voeren. Vervolgens gaf Despina Sanoudou uit Griekenland, die al ruim 15 jaar onderzoek doet naar de genmutatie, een hele duidelijke presentatie over wat er tot nu toe allemaal bekend is over de mutatie en wat nog niet.

Out-of-the-box oplossing

Zij werd gevolgd door 4 jonge onderzoekers die allemaal een idee hadden om tot een “out-of-the-box” oplossing voor deze hartspierziekte te komen. Na deze pitches gaf Liangxue Lai uit China (Guangzhou Institute of Biomedicine and Health) nog een flitsende presentatie over wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is op het gebied van genetische modificatie.


Een mogelijke behandelmethode?

Zowel uit de publieke poll (38% van de stemmen) als uit het comité van de Stichting PLN- en de NL-HI-vertegenwoordigers kwam de pitch van Patricia van den Hoogen (UMC Utrecht) over “Cardiac Inflammation in PLN-patients” als beste optie naar voren. Zij kreeg daarom tijdens de plenaire sessie aan het einde met zo’n 300 man in de zaal een budget toegezegd vanuit onze Stichting PLN om haar theorie over de PLN-mutatie nader te onderzoeken.

Bij myocardiale ischemie * wordt eerst het immuunsysteem geactiveerd om dode cellen te verwijderen en schakelt daarna over op een meer ontstekingsremmende stand om het herstel te stimuleren. Bij veel patiënten wordt echter het evenwicht tussen de pro- en anti-inflammatoire status van het immuunsysteem verstoord. Deze patiënten tonen ontstekingsverschijnselen en een grote neerslag van antilichamen op gezonde delen van het hart, wat leidt tot nog meer schade. Bij het zoeken naar een behandeling zijn stamcellen van belang geworden door hun immunosuppressieve ** eigenschappen.

* Myocardiale ischemie, oftewel onvoldoende doorbloeding, is een ernstige hartaandoening veroorzaakt door een slagader obstructie.

** Het vermogen om het immuunsysteem te onderdrukken.

Patricia van den Hoogen (UMCU)


We zijn erg benieuwd naar haar bevindingen en wensen Patricia heel veel succes!

 

MEER WETEN over ons 5-jarige PLN-onderzoeksproject? Blijf op de hoogte via onze website en Facebook pagina.

 

Geef een reactie