Recht uit het hart…


KRO UITZENDING

In KRO’s Recht uit het Hart vertellen bekende en minder bekende Nederlanders hun persoonlijk verhaal over ingrijpende gebeurtenissen die hun leven volledig hebben veranderd.

Op 19 december 2014 werd het verhaal van Stefan Bakker (27) uitgezonden. In 4 maanden transformeert Stefan Bakker van een fitte sportieve student in een hartpatiënt in afwachting van een transplantatie. Zijn moeder overleed in 2006 aan dezelfde kwaal.

 

KRO uitzending 19/12/2014

HET VERHAAL VAN STEFAN BAKKER

 

Stefan Bakker

Op mijn 20e voelde ik mij op wintersport in Frankrijk niet lekker, ik kreeg ook veel pijn op mijn borst. Ik vond het vreemd, maar het ging over na een goede nacht slaap, dus ik deed er verder niks mee. Na een periode van een aantal weken waarin ik mij zwakker voelde worden en zelfs niet meer naar school kon, ging ik naar de huisarts. Tot dat moment dacht ik helemaal niet dat ik ernstig ziek was, ik had immers nooit iets.

Uiteindelijk bleek dat ik nog maar een hartfunctie had van 20% en een steunhart nodig had om de periode naar een harttransplantatie te kunnen overleven. Na 4 maanden kwam het verlossende telefoontje.

Nu, 6,5 jaar later, ben ik nog altijd super gelukkig met mijn donorhart. Ik ben gezond, fit en geniet van het leven. Ik ben er goed vanaf gekomen en heb veel geluk gehad. Ik weet echter dat het ook heel vaak minder goed afloopt. Het verhaal van mijn moeder is hier een persoonlijk voorbeeld van. Ik hoop dat er door meer onderzoek naar het PLN-gen betere behandelmogelijkheden ontwikkeld kunnen worden, zodat mensen in de toekomst deze ingrijpende ziekte niet hoeven mee te maken.


“… Ik leef nu eigenlijk het leven voor 3 personen. Als eerste voor mezelf.
Ook voor mijn donor. En voor mijn moeder…”


 

  UW EIGEN VERHAAL DELEN?

Wilt u als PLN-drager, partner, familielid of vriend… ook uw eigen verhaal met andere lotgenoten delen? Stuur ons dan een email of neem contact met ons op.

 

One thought on “Recht uit het hart…

  1. annemarie Boelis-Leeninga schreef:

    Ik heb van de week te horen gekregen dat Ik PLN drager ben in het AMC, 2 jaar geleden kreeg ik duizelingen kortademig benauwd pompfunctie was verminderd 40-45%. De oorzaak konden ze niet eerst niet vinden. Ze zagen een verwijde hartspier en de linkerkamer was niet goed. Het duidde op cardiomyopathie gedilateerd. Nu blijkt dat het ook erfelijk is en ik er niet meer van af kom valt het me zwaar om dit te moeten verwerken en accepteren. Ik hoop dat er veel onderzoek naar gedaan wordt zodat er medicijnen komen die dit kunnen tegen gaan. Nu maar hopen dat mijn kinderen bespaart blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CAPTCHA


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.