PLN-STAMBOOM: WAAR LIGGEN ONZE WORTELS?

Tja, ooit moet het ergens begonnen zijn: een piepklein foutje in de bouw van een menselijk lichaam met vergaande gevolgen. Voor de een wat meer dan voor de ander, maar in ieder geval een groot ongemak voor alle daarna volgende generaties.

Wat sommigen van ons bezighoudt, is nu de vraag: waar is het ooit begonnen? Kunnen we het spoor terug volgen naar de bron? Alle gendragers zijn ergens familie van elkaar, maar hoe zijn wij met elkaar verbonden?Doordat vele akten van de Burgerlijke Stand gedigitaliseerd en vrij beschikbaar via internet zijn, is het tegenwoordig vrij eenvoudig een stamboom op te zetten. En velen van ons zijn daar al een eind in gevorderd. Sommigen zelfs tot in de late Middeleeuwen!

Tijdens de PLN-bijeenkomst in Leeuwarden werd dan ook het idee geopperd om die opgedane kennis te delen. Zou het kunnen dat we, door het vergelijken van onze stambomen, gemeenschappelijke voorouders terugvinden? Inmiddels zijn er 5 vrijwilligers bezig die hun gegevens vergelijken, maar dat is natuurlijk niet genoeg. Vandaar deze oproep: doet u mee aan de speurtocht?

Hieronder het fragment in beeld en geluid:


 

Dr. Paul van der Zwaag, klinisch geneticus i.o. en verbonden aan het #UMC in Groningen, heeft zich opgeworpen om als de spin in het web te fungeren. Iedereen die deze uitdaging aan wil gaan, kan zich bij hem melden. Hij stuurt de gegevens door naar de vrijwilligers, die het verder oppakken.

DOE MEE AAN DE SPEURTOCHT VAN ONZE PLN-FAMILIE!
Aanmelden is heel eenvoudig: stuur ons een mailtje en vermeld dat u uw stamboom wilt delen. U ontvangt dan automatisch bericht van de vrijwilligers. We hopen op vele reacties!

Namens de spoorzoekers Jolling Veninga, Pieter van Kammen, Martin Kemper, Lucy van Leeuwen en Annette Klinkert… alvast heel veel dank!

 

20 thoughts on “PLN-STAMBOOM: WAAR LIGGEN ONZE WORTELS?

 1. Jan Hendrik Buitenzorg schreef:

  Ik schrik van de naïviteit waarmee iedereen zijn echte naam opgeeft op een hartspierziekte-site. We leven in het digitale tijdperk mensen. Als een van de reageerders straks een baan zoekt, loopt hij/zij het risico dat de potentiële werkgever hem/haar tegenkomt op deze site. Verplaats je in een werkgever. Ga jij iemand aannemen die een verhoogde kans heeft op hartproblemen? Ik begrijp het nut van stamboomonderzoek, maar koppel dat los van deze site. En gebruik een besloten forum met strenge moderatie voor privacygevoelige berichten en gegevensuitwisseling . Gebruik op het publiek toegankelijke www alleen pseudoniemen.

 2. Lucy van Leeuwen schreef:

  Ik ben intussen weer verder gekomen met de stambomen. Intussen ben ik met een lijst bezig van alle aanverwante families.
  Omdat we ver terug moeten in de tijd, zijn dat er erg veel en kom je natuurlijk dezelfde families tegen. Maar een gezamenlijke familie is er nog niet gevonden. Het blijft spannend zoeken en je leert veel over het verleden van Friesland. Groeten, Lucy

 3. Marjolein schreef:

  Hoi,

  Ik ben dit Paasweekend aan de slag gegaan met het maken van een stamboom en ben terechtgekomen in Friesland.

  Aan wie kan ik de stamboom mailen? Wat gebeurt er verder mee, gaat iemand de stamboom verder proberen aan te vullen?

  Ik hoor het graag.

  Met vriendelijke groet,

  Marjolein van Kouterik-Nijhof

  1. Lucy van Leeuwen schreef:

   Je kunt hem aan de Stamboom-projectwerkgroep mailen. Ik zal hem invoeren. Alvast bedankt!
   Lucy

  2. Annemarie Leeninga schreef:

   Ik zou de stamboom wel willen hebben als dit mogelijk is.
   Met vriendelijke groet Annemarie

 4. Vicky Leek schreef:

  Mijn zoon is hier aan overleden. Wij wisten niets van deze gen af.
  Vindt het wel belangrijk waar hwt vandaan komt.

  1. Lucy van Leeuwen schreef:

   Vicky, kun je ons wat namen en data geven van de voorouders van Jullie? Dan ga ik kijken of er bekende namen inzitten bij wat we al hebben.

   1. Mary leek schreef:

    Hallo Lucy
    Ben nog bezig met het uitzoeken 2 Tantes van mijn moeders kant 1 van mijn vader Hoop hier binnenkort meer over te horen Ik heb een stamboom opgezet. Ik kan deze naar je toe mailen

 5. Frits Vos schreef:

  De PLN-mutatie die ik heb komt van mijn moeders kant. Mede omdat ik de indruk en informatie heb dat als beide ouders het gemuteerde PLN-gen dragen de kans op kindersterfte erg groot is, lijkt het uitzoeken van de stambomen van groot belang. Een deel van mijn voorouders komen uit Het Bildt en uit Birdaard. De namen De Jong, Gras (Gros) zijn de belangrijkste familienamen met veel kindersterfte.

  1. Lucy van Leeuwen schreef:

   Fam. de Jong komt voor in wat we nu hebben, Gros, Gras ben ik nog niet tegengekomen. Kun je nog wat meer gegevens geven, zoals voornamen, achternamen, data, etc.
   Komt er ook een combinatie de Jong-Keizer voor?
   Ik ben trouwens zelf ook een de Jong, maar het komt van mijn Oma’s kant.

   1. Frits Vos schreef:

    Beste Lucy van Leeuwen,

    Ik ben bezig geweest met mijn stamboom en denk dat de erfelijke hartspierziekte komt van de kant van de familie Pieter Tietes de Jong St. Annaparochie, geboren: 15-8-1824 en Sytske Siderius, geboren 16-1-1835 te St. Annaparochie en gehuwd aldaar op 17-11-1853.

    De moeder van Sytske was volgens de geboorteakte Hendrika Siderius. Maar bij Hendrika loopt mijn zoektocht dood. De archivaris van de gemeente Het Bildt en de Siderius-familie (er is een Sideriusboek) denken dat Sytske een dochter is van een Siderius en dat Hendrika van geboorte Hendrikje Post heette en de dochter is van Sietske Cornelis 1779-1826 die op 27 november 1803 is gehuwd met Philippus Hendriks Post. Maar wanneer die Post is overleden kan ik niet vinden. Hendrika zou zijn geboren op 21 juni 1814. Ze verloor haar moeder dus toen ze 12 jaar was. Ik denk dat ze mogelijk is geadopteerd door een Siderius.

    Ik heb mijn stamboom in een Word document staan. Als je je emailadres stuurt kan ik u de St. Annaparochie tak mailen.

    Mocht u meer informatie hebben dan hou ik me aanbevolen.

    Hoogachtend,

    Frits Vos.

    1. Lucy schreef:

     Beste Frits. Dank voor deze aanvullingen. Ik was ook al verder gaan zoeken vanaf de fam. Gras en kwam inderdaad bij Hendrika Dirks Siderius uit. Ik kon geen partner van haar vinden. Je kunt mij mailen: stamboom@hartspierziektepln.nl
     Kijken of we dan verder komen. Aan de kant van de Jong ben ik ook een fam. Haarsma tegengekomen.

     Hartelijke groet, Lucy

    2. Pieter Boskma schreef:

     Goedenavond Frits Vos, ook ik heb PLN en ben geboren in Sint Annaparochie. Zou je mij het word bestand willen mailen? Kan ik kijken of we raakvlakken hebben. Pieter Boskma

 6. Annemarie Boelis-Leeninga schreef:

  Ik wil mijn stamboom doorgeven.
  Voorouders komen uit Sneek friesland

  1. Florence Sandstra schreef:

   Ik heb de lijn van je moeder/haar moeder/haar moeder uitgezocht. Je overgrootmoeder kwam uit Wonseradeel. Je overgrootvader is geboren te Bolsward. Overgrootmoeder is plotseling op 49 jarige leeftijd overleden. Is dit de lijn waar je PLN mee in verband brengt?

   1. annemarie Boelis-Leeninga schreef:

    Hoi Florence, het komt niet bij mijn moeder vandaan zij had geen PLN gen. Zij heeft wel FH gen wat ik ook heb. Het komt bij mijn vader vandaan zou je dat voor mij uit kunnen zoeken. Mijn vader heet Marinus Hendrikus Leeninga geb dat 13-06-1936 hij is 7 jaar geleden overleden.

    1. Mijn overgrootvader was Marinus Leeninga getrouwd met Ytje Ros

     1. Annemarie Leeninga schreef:

      Wij zijn familie.

  2. Margriet schreef:

   Beste Annemarie, je kunt contact opnemen met Florence Sandstra. Florence heeft al een deel van jouw voorouders teruggevonden.

   1. annemarie Boelis-Leeninga schreef:

    Hoi Margriet en Florence, mijn moeder heet Sandstra. Mijn moeder had het PLN gen niet maar mijn vader wel Marinus Leeninga geb dat 13-06-1936. Haar vader is jong overleden aan een hartstilstand door FH gen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CAPTCHA


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.