Onderzoek naar Cardiomyopathie


Pr. Maarten van den Berg (UMCG)
#Maarten van den Berg – @UMC Groningen
Dr. Maarten van den Berg is cardioloog bij het UMC Groningen en is hoogleraar Cardiogenetica met een speciale interesse in cardiomyopathieën. Hij is actief in zowel de patiëntzorg als wetenschappelijke onderzoeken en is de auteur van tientallen artikelen omtrent dit belangrijke onderwerp.

In de onderstaande publicatie (Engelstalig) legt hij uit hoe hij deze genetische onderzoeken aanpakt.

Publicatie "A heart for Genetics" (Engels)

CARDIOGENETICA kan helpen bij de behandelingen van cardiomyopathieën (als hypertrofische, gedilateerde en aritmogene cardiomyopathie) en primaire elektrische ziekten (als Lange QT- en Brugada syndromen).Nederland heeft een aantal gerenommeerde Centra die de samenwerking tussen cardiologen landelijk vergemakkelijkt en de uitwisseling van wetenschappelijke gegevens tussen deskundigen mogelijk maakt. Bij de universiteit van Groningen spelen M. van den Berg en enkele onderzoekers een belangrijke rol in het definiëren van genetische varianten van Aritmogene Rechter Ventrikel Cardiomyopathie (ARVC): de onderzoeken worden verricht door het uitvoeren van genetische studies en uitgebreide cardiologische fenotypering in families en grotere groepen met deze aandoeningen.

PLN-INFODAG 2015

Wilt u op de hoogte worden gebracht van de laatste PLN-ontwikkelingen, de nieuwe technieken en de voortgang van PLN-onderzoeken? Dan kunt u de presentaties en opnames van de PLN-Infodag 2015 op 14 november a.s. bekijken.

 


LINKS GERELATEERDE ORGANISATIES:

> Interuniversity Cardiology Institute Netherlands (I.C.I.N.)
> GENCOR (Cardiogenetics Database)
> i-PHORECAST (Cardiogenetics Database)
> Durrer Center (National Bio-Banking Facility)

 

Geef een reactie