Litsa Kranias: dé PLN-ontdekker

Na een bezoek van de Stichting PLN aan het #Mount Sinai ziekenhuis in New York City is contact gelegd met Litsa Kranias. Dr. Kranias is de ontdekker en de “moeder” van de PLN-afwijking en speelt al jaren een heel belangrijke rol in de Phospholamban-onderzoeken.

Dr. Evangelia (Litsa) Kranias was geboren in Thessaloniki, Griekenland. Na haar studie in Amerika bij de universiteit van Chicago, begon zij haar carrière bij de universiteit van Cincinnati, waar zij momenteel “Director of Cardiovascular Biology” is. Litsa leidt een internationaal erkend onderzoeksprogramma in Cardiovasculaire Biologie, dat fundamentele inzichten geeft in de regulatie van de calcium-cyclus in normale en falende hart.

Litsa is vooral getriggerd geraakt omdat zij het PLN in een Griekse familie ontdekte. Deze Griekse PLN-mutatie stamt echter niet af van de Nederlandse afwijking.

Dr. Litsa Kranias
PLN-ONDERZOEKEN: HAAR ONTDEKKINGEN…
> Cardiale contractiliteit
Litsa gaf het eerste bewijs dat het Phospholamban een belangrijke rol speelt in het reguleren van cardiale contractiliteit: door de niveau’s van het PLN aan te passen, is het mogelijk om de pompwerking van het hart te beïnvloeden.
> Calcium-bindende eiwitten
Litsa heeft haar ontdekkingen ook uitgebreid naar het klinische gebied en maakte duidelijk dat de behandeling van calcium-bindende eiwitten cruciaal is in de verslechterde functie van menselijk hartfalen.
> Genetische variaties
Verder heeft Litsa genetische variaties geïdentificeerd in de cyclus van calcium-bindende eiwitten, welke aanmerkelijke veranderingen van het klinische tijdsverloop van hartfalen kunnen aanbrengen.
INTERNATIONAAL PLN-NETWERK

Dr. Litsa Kranias behoort tot de toegewijde PLN-specialisten en werkt samen met internationale wetenschappelijke Instituten. Sinds 25 jaar is Litsa bevriend met dr. R.J. Hajjar (#Mount Sinai Hospital, NYC), die dit jaar voortgang heeft geboekt in moleculaire geneeskunde: hij heeft de hartfalen gen-afwijking in menselijke hartcellen gecorrigeerd. Dit onderzoek gaat nu verder met dierlijke invivo-proeven en pre-klinische studies.

MEER WETEN over recente PLN-ontwikkelingen? Lees ons online artikel over onze ontmoeting met dr. R.J. Hajjar.

 

Geef een reactie