ICD COMPLICATIES GEZOCHT

Als PLN-patiënt bent u misschien ook drager van een ICD (met, in sommige gevallen, een pacemaker-functie) om levensbedreigende hartritmestoornissen en de verminderde pompfunctie van uw hart continu te bewaken. Het ICD-systeem bestaat uit een pulsgenerator (“kastje”) en elektroden (“draden”) die voor signalen van/naar het hart zorgen.

Technische incidenten

De laatste jaren zijn er geregeld incidenten geweest rond draden van ICD’s en pacemakers, maar ook en vooral rond “recalls” vanwege batterij-problemen. Bij sommige inwendige defibrillatoren bleken batterijen voortijdig uitgeput, soms door fabrieksfouten. Voor ICD-dragers zijn zulke incidenten belastend omdat zij dan niet zelden opnieuw moeten worden geopereerd voor de vervanging van deze defecte ICD of pacemaker.

Onderzoek naar medische hulpmiddelen

Recent is onze Stichting PLN benaderd door een journalist van Dagblad Trouw, die samen met journalisten van andere kwaliteitsmedia een onderzoek doet naar medische hulpmiddelen. Omdat zij denken dat onafhankelijk journalistiek onderzoek naar medische hulpmiddelen ook van belang kan zijn voor onze PLN-lotgenoten, geven wij deze informatie door.

J. Bouma, onderzoeksjournalist (Trouw) richt zich vooral op cardiologische hulpmiddelen, zoals pacemakers en ICD’s. Het onderzoek is nu nog vooral oriënterend. De kans bestaat dat het over enige tijd leidt tot publicaties in kranten en op televisie. Dagblad Trouw behoort tot de persgroep Nederland die tevens uitgever is van o.a. het AD, de Volkskrant, het Parool en regionale dagbladen.

Op zoek naar uw ervaring…

Heeft u complicaties gehad na het plaatsen van een ICD of pacemaker? Bijvoorbeeld een kabelbreuk waardoor de draad(en) moest(en) worden vervangen, een defect apparaat dat onterechte episodes of storingen registreerde, een terugroep op een apparaat dat door de fabrikant foutief geproduceerd was of een batterij-probleem?…

Onderzoeksjournalist J. Bouma zoekt contact met patiënten die dit soort problemen hebben (gehad) met cardiologische hulpmiddelen en die hun ervaringen willen delen. Daarnaast zoekt hij ook contact met dragers van cardiologische devices die hebben meegedaan aan studies voor nieuwe apparaten en hun ervaringen willen vertellen. Ook over de vraag in hoeverre patiënten zelf betrokken zijn geweest bij de keuze van de ICD of pacemaker die zij in het ziekenhuis kregen, wil hij graag ervaringen horen.

Deel uw ervaring!

Voor- en achternaam

Email adres

Heeft u een:

Merk van uw apparaat?

Korte beschrijving van het probleem?

Geeft u toestemming om telefonisch benaderd te worden, vul dan hieronder uw tel.-/mobielnr. in:


Uw verhaal delen?

Wilt u uw verhaal aan J. Bouma vertellen en vindt u het goed dat hij contact met u opneemt? Dan kunt u zich hiernaast opgeven. Heeft u geen behoefte om telefonisch benaderd te worden, dan kunt u hiernaast alleen uw ervaring delen en het probleem aangeven, maar laat u de optie tel./mobielnummer leeg.

Privacy & toestemming
De informatie die hij te horen krijgt, wordt niet onmiddellijk gepubliceerd. Hij wil graag eerst een oriënterend gesprek en vervolgens zullen er afspraken worden gemaakt over eventuele publiciteit. Er wordt niets gepubliceerd zonder instemming van de patiënt.

Lees het verhaal van Anton

Alvast bedankt voor uw bijdrage!