ENTRESTO: NIEUW MEDICIJN VOOR HARTFALEN

Uit een recent groot onderzoek blijkt dat het nieuwe medicijn Entresto een zeer positief effect heeft op patiënten met hartfalen: patiënten kunnen langer leven en worden minder vaak in het ziekenhuis opgenomen wegens hartfalen. Dit is waarschijnlijk een medische vooruitgang in het behandelen van chronisch hartfalen.

Het onderzoek: Entresto vs. Enalapril

Recent heeft een wereldwijd onderzoek (PARADIGM-HF studie) plaatsgevonden op ruim 8.000 patiënten met hartfalen. Deze studie had als doel om Entresto te vergelijken met het andere medicijn Enalapril bij patiënten met een verminderde pompfunctie, oftewel ejectiefractie. Enalapril hoort bij de ACE-remmers die een te hoge bloeddruk verlaagt en de pompkracht van het hart verbetert.

Gezond hart en hartfalen

POMPFUNCTIE
Bij een ejectiefractie wordt in percentage aangegeven hoeveel bloed er uit de linker- of de rechterkamer van het hart wordt geperst. Dit percentage geeft een indicatie over de hartspierkracht: gezonde mensen hebben meestal een ejectiefractie van 60 à 70%, 40% is nog redelijk normaal, maar bij 30% is er mogelijk sprake van hartfalen.

Resultaten Entresto studie


ENTRESTO behoort tot de farmaceutische nieuwe klasse van ANRi (Angiotensinereceptor Neprilysine Remmers). Het is een molecuul dat in het lichaam uiteenvalt in 2 verschillende stoffen: Sacubitril en Valsartan. Hoe werkt het? Hieronder in beeld (Engels).

 

Legenda bij de video:

 

RAAS = Renine Angiotensine Aaldosteron Systeem

NEP = enzym Neprilysine


MEDICIJN & BIJWERKINGEN

Let op: het medicijn Entresto mag niet met ACE-remmers tegelijkertijd worden gebruikt. Pas 36 uur na het innemen van ACE-remmers kunt u met Entresto beginnen. Het medicijn Entresto bestaat uit 3 verschillende doseringen en wordt meestal tweemaal per dag ingenomen. De meest voorkomende bijwerkingen (soortgelijk aan Enalapril) van Sacubitril/Valsartan zijn lage bloeddruk, abnormaal hoge kaliumspiegel en verslechtering van de werking van de nieren.

Vraag altijd naar het juiste advies van uw arts, apotheker of verpleegkundige
voor het gebruik van Entresto en lees van tevoren de bijsluiter.

Heeft u een vraag over dit blogartikel? Dan kunt u contact met ons opnemen.

 

Bronnen: website Entresto (Engels)  |  Informatie voor de patiënt (bijsluiter)  |  Artikel @Apothekernieuws

2 thoughts on “ENTRESTO: NIEUW MEDICIJN VOOR HARTFALEN

 1. jose mutsaers schreef:

  Slik al 6 jaar Enalapril 10, heb een operatie aan beide borsten en lymfeklieren gehad 20 sept. en sindsdien Enalapril 20 enorme problemen met bloeddruk. Zo erg dat ik gisteren naar urgentie moest met 22-10 en een tablet onder de tong bracht de druk omlaag tot 16-80. Ben doodsbang want ga deze week met radiotherapie beginnen en moet dan toch wel fitter zijn. Mijn huisdokter is een grijze muis, en doet niks aan mijn situatie. Morgen proberen andere huisarts te krijgen wat hier in Spanje erg moeilijk is.

 2. c.kanselaar schreef:

  Goede middag,
  Ik heb ook het PLN gen, ook een ICD.
  Ik gebruik het medicijn candesartan, 4 mg. Dit prefentief voor hartfalen.
  Is het medicijn Entresto vs. Enalapril beter aan te raden? Ik heb ook 50 mg Atenolol erbij.
  Bedankt vast
  Groet, Claudia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CAPTCHA


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.