UPDATE STAMBOOMPROJECT

Na een oproep tijdens onze PLN-Infodag in 2015 is begin vorig jaar een stamboomproject van start gegaan. Sindsdien zijn een paar vrijwilligers hiermee bezig om de stambomen van families te vergelijken met de hoop om uiteindelijk de stamvader te kunnen ontdekken! Naar alle waarschijnlijkheid zou deze uit het noorden van Nederland komen aangezien het PLN-gen van een gezamenlijke Friese voorouder lijkt te zijn.

Inmiddels hebben wij 14 stambomen van verschillende families uit diverse omgevingen ontvangen. Hoever is onze werkgroep nu met deze zoektocht en wat zijn de feiten die tot nu toe ontdekt zijn?… leest u hieronder verder.

Doe mee aan de speurtocht!

Nieuwe ontdekkingen…

Bij 8 stambomen komen wij direct uit bij Agge Ruyrdts van Albada, die geleefd heeft rond 1382 en lid was van de Friese adel. Bij één komen wij daar ook uit via 2 personen die als schoonfamilie (niet als echtpaar) geregistreerd staan, maar in hetzelfde graf liggen. Deze adelijke families waren bovendien buren van elkaar. Het kan zijn dat er toch een bloedverwantschap is.

Bij 3 andere families is er een nauwe relatie met de Friese adel in de middeleeuwen, maar wij hebben nog niet de link gevonden met de Albada’s of een onderling verband. Een paar andere families zitten erg vast in Groningen en Drenthe, maar wij hebben hier nog geen relatie gevonden. Deze link moet er vast zijn, maar dat is wat moeilijker zoeken.


Een kijkje in uw eigen familiegeschiedenis

Dankzij het digitaliseren van gegevens kunt u op internet veel beschikbare informatie vinden waardoor zo’n stamboomonderzoek gemakkelijker en leuker wordt… maar waar te beginnen?

Wat weet u nog van uw familieleden? Misschien heeft één een archief bijgehouden. Weet u bijvoorbeeld wat de volledige namen van uw grootouders en overgrootouders zijn? Wat waren de meisjesnamen van uw grootmoeders en overgrootmoeders? Hun woonplaats of zelfs ook hun beroepen? Alle documenten zijn ook belangrijk, zoals oude foto’s, geboorte- en trouwkaarten, overlijdensakten… zo kunt u teruggaan door de generaties heen in uw familiegeschiedenis.

Als u daarnaast weet van welke familiekant (moeder of vader) het PLN-gen zou kunnen komen, is dit het startpunt naar een informatiejacht door de online provinciale archieven.

Website van AlleFriezen

Website van BloedVerwanten

Website van CBG

Website van WieWasWie


 

Doe mee aan de speurtocht!

Als u al wat gegevens heeft, kunt u deze aan onze werkgroep doormailen. In de vorm van handgeschreven informatie, een lijstje in Excel of een gescand document… al deze nuttige informatie is meer dan welkom!

DOE MEE aan de speurtocht en deel je stamboom met de PLN-familie! Samen komen we er hopelijk achter waar onze wortels liggen en of onze gemeenschappelijke voorouders zijn terug te vinden!…

Stamboomwerkgroep mailen

 

Lees ook ons oorspronkelijk blogartikel en oproep met video op onze website.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *